AJONEUVOT
(kuvalinkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Pääosassa olleen Veli-Pekka Rusasen auto on vuoden 2018 Mercedes-malli. Elokuvan yksi harvoista autoista joka ei tuhoutunut missään vaiheessa. Auto kuitenkin purettiin tiettävästi noin vuoden kuluttua elokuvan valmistumisesta.
Pamelan auto on arviolta 67-69 mallinen Chevrolet Camaro SS. Auto korjattiin kuvausten jälkeen uuteen uskoon ja sen jälkeisistä vaiheista ei ole tietoa.
Teuvo Harhan kuorma-auto on tunnistamaton malli. Joku on ehdottanut auton olevan vanha Sisu. Elokuvaa varten siihen rakennettiin vahva etupuskuri, turvakaaret ja akselistoa vahvistettiin. Auto tuhoutui elokuvan kuvauksissa eikä sitä tiettävästi koskaan korjattu.
Ruusuvuoren auto rakennettiin ainoastaan elokuvaa silmälläpitäen joten mallia ei voi tunnistaa. Tämäkin auto tuhoutui kuvauksissa eikä sitä korjattu.
Hullu-Heikin lopullisessa muodossaan ollut auto kustomoitiin vanhasta australialaisesta Fordista. Esimerkkiautona oli Mad Max 2 -elokuvan Ford Interceptor. Vasemmalla on myös harvinainen kuva auton prototyyppivaiheesta. Auto tuhoutui täydellisesti, ja sitä yritettiin aluksi korjata mutta se osottautui liian työlääksi ja ideasta luovuttiin.
Sulo Kunnaksen autona käytettiin Amerikasta tuotua keulaa lukuunottamatta lähes vakiokuntoista kuorma-autoa. Vaikka auto ei hajonnut pahasti kuvauksissa, purettiin se ja myytiin osina eteenpäin.
Unton auto on viritetyllä koneella ja umpeen hitsatuilla ovilla varustettu Fiat. Auto tuhoitui täysin eikä sitä jäänyt kukaan kaipaamaan.
VW:n alustalle elokuvaa varten rakennettu härveli. Autolla ei ollut elokuvassa kovin suurta roolia kun se tuhoutui jo alkuvaiheessa. Se kuitenkin korjattiin ja sitä käytettiin kohtauksessa jossa Räkä on moottoriradalla.
Sami Pahiston auto on viritetty Dodge Viper. Alkuperäisen mallin on suunnitellut B Lambrecht, lego.bldesign.org.
Tapporalli-henkilökunnan Chevrolet-merkkinen hinausauto. Kuvauksissa auto tuhoutui melko perusteellisesti ja se vietiin osina romuttamolle. Osittain samoja osia käytettiin myöhemmin Tapporalli 2066:n kuvauksissa missä romuttunut hinausauto piti rekonstruoida.
Vuoden 2020 Hermator T2. Todellisuudessa autoa ei ole koskaan valmistettu kuin yksi kappale elokuvaa varten. Sekin tuhottiin nopeasti kuvausten päätyttyä.
Elokuvassa käytetty poliisiauto on tuntematon malli. Auto räjäytettiin elokuvassa eikä sitä enään korjattu. Auton ehjää keulaosaa käytettiin kuitenkin Hullu-Heikin hevoskärryissä.
Oikea BMW rata-auto jonka Räkä Ruusuvuori romutti elokuvassa. Kuvausten jälkeen auto korjattiin ja myytiin.
Sulevi Haahkan auto, kustomoitu Porsche. Auto purettiin vasta vuosi kuvausten päättymisen jälkeen.
Vladimirin Rolls Royce limousine.
Traktori. Vaurioitui kuvauksissa, mutta palautettiin omistajalleen.
Osittain hevoskärryistä ja osittain sekalaisista autonosista valmistettu kärry. Keulaosa on tehty kuvauksissa räjäytetystä poliisiauton etuosasta.
Säteilytarkastamon Chevrolet Van -pakettiauto. Räjäytettiin kuvauksissa ja purettiin myöhemmin. Renkaat hyödynnettiin Ruusuvuoren autossa.

LAVASTEET
(kuvalinkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Elokuvan maailma oli luotu pahvilla ja vahaliiduilla Rojolan ja Pokin toimesta. Ensimmäisessä kuvassa Pokki avustaa show-kohtauksen teossa. Huomaa lattialla olevat sivut käsikirjoituksesta. Kolmannessa kuvassa esimerkillistä lavasteiden organisointia.
Näistä kuvista näkee että baarikohtauksessa olleen baarin ulko -ja sisälavasteet olivat kaksi eri rakennusta.
Rusasten perheen koti. Lavasteissa oli osittain irroitettavat seinät joita saattoi siirrellä kuvakulman muutosten mukaan. Näin ei tarvinnut rakentaa kokonaista taloa. Vihreät seinämät ikkunoiden takana ovat luomassa vaikutelmaa metsäympäristöstä.
Veepeen huone. Huone on sisustettu kuvaamaan uhmakkaan teini-ikäisen miehenalun ideologista itsetutkiskelua.
Lavasteet G.O.R.E:n keikkamainoksesta. Elokuvassa nähty valonvälkkymis-efekti luotiin rikkinäisellä loisteputkilampulla.
Pamelan korjaamo-lavaste.
Hermator T2 -automainoksessa käytetty urbaani lavastus.
Janakkalan moottoriradan varikkoalue. Rakennelman kattona toimii eräs Rojolan veistos.

ERIKOISTEKNIIKKAA
(kuvalinkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Räjäytysefektit toteutettiin niinkutsutuilla "isokinuilla" eli keskivahvoilla ilotuliteräjähteillä. Hämmästyttävää on että yksikään palikka ei vaurioitunut räjäytyksissä.
Elokuvassa käytettiin monenlaisia ramppeja ohjailemaan autojen ilmalentoja ja liikeratoja. Huomaa myös toisessa kuvassa kuinka Pamelan auto on kiinnitetty alustaan teipillä.
Erilaisia kameran kiinnityksiä. Kuvassa kaksi näkyy myös kilpa-ajokohtausten kannalta tärkeä kamerakärry, dolly. Renkaiden paikkaa vaihtamalla kameran kulkusuuntaa pystyi nopeasti muuttamaan.
Sulon kaataessa elokuvassa poliisiauton, autettiin häntä todellisuudessa autoon kiinnitetyn narun kanssa. Toisessa kuvassa näkyy pieni rakennelma jonka kautta autoja vetävä naru saatiin kääntymään. Tämä hässäkkä mahdollisti loppukolari-kohtauksessa molempien autojen kohtisuuntaisen liikeen.
Kaikille epäilijöille todiste siitä että helikopteria kuvattiin todella ulkoilmassa, eikä ikkunaa vasten kuten on esitetty.

---


2020
Tekniset tiedot
Arvostelut
Making Of
Haastattelut
Ladattavaa
Soundtrack
Credits