Miten sai alkunsa Tapporalli 2020?
-Keväällä 2002 todettiin että Tuskavisio on pahasti miinuksella. Siitä sain idean tehdä kokoillan elokuvan jolla budjettia paikattaisiin. Katsoin erään kerran The Running Manin ja sen innoituksena syntyi sitten tarina Tapporalliin.

Inspiraation lähteet?
-The Running Man, Mad Max -elokuvat. Komediallinen puoli otti innoitusta Alaston ase -tyyppisistä elokuvista ja 70-luvun amerikkalaisista kaahailuelokuvista.

Näyttelijävalinnat?
-Heti alussa oli selvää että Ville Pokki tulisi tekemään rooleja tähän elokuvaan. Hänellä on mahtava samaistumiskyky, kaikkihan muistamme Pokin roolin Hullu-Heikkinä. Selvä valinta oli myös Jari Nieminen joka suurimpana roolinaan hoiti Teuvo Harhan. Budjetin rajoituksista johtuen jouduin itse esittämään loput sekä kaikki naisroolit.

Vaikeimmat roolit?
-Ehdottomasti Veli-Pekan hahmo. Tämä rooli ei jäänyt pelkästään pinnalliseksi, vaan oli melko syvällinen. Veli-Pekan itsetutkiskelu ja psykologia teki siitä erityisen haastavan. Hullu-Heikin roolia pidän myös vaikeana sillä hahmon vahvasti hallitsevan epäihmillisen puolen löytäminen on varmasti vaikeaa. Ville Pokki onnistui tässä kuitenkin mainiosti.

Onko Veli-Pekan hahmossa havaittavissa yhtäläisyyksiä omaan elämääsi?
-Ainakun näyttelijä asettuu rooliinsa niin siihen väkisinkin muodostuu jotain omaa itse näyttelijästä. Mutta en haluaisi siihen ottaa kantaa miten realistisesti tässä elokuvassa kuvataan esimerkiksi perheolojani tai Veli-Pekan elämänfilosofiaa suhteessa omaani.

Mitä haluat sanoa elokuvalla?
-Paskat minä tällä elokuvalla mitään halua sanoa. Aina on ihmisiä jotka yrittävät löytää jotain symbolista, kätkettyä sanomaa. Tässä ei todellakaan ole mitään sanomaa, kyseessä on vain puhtaasti toimintaviihde. Mutta en kiellä sitä etteikö ole ihmisiä jotka voivat löytää sanomaa sitten ihan mistä tahansa, myös tästä. Kyseessä on kuitenkin puhdas viihdepläjäys, ja siksi se on tarkoitettu koska minä tiedän että se myy.

Jatko-osa?
-Minulta itseasiassa kysyttiin jo ennen ensi-iltaa että olenko suunnittelemassa elokuvalle jatkoa. Näillä näkymin en pidä sitä todennäköisenä, vaikken myöskään mahdottomana ajatuksena. Ehkä joskus, ehkä.

Seuraava projekti?
-Mitä todenäköisemmin jokin elokuva. Saaristen jälkeen tiedän etten enää halua tehdä päivittäistä tv-sarjaa. Sellainen on suuritöistä ja helposti itseään toistavaa. Elokuvassa on aina uusi tarina, uudet lavasteet, henkilöt, näyttelijät, idea, tapahtumat jne. Seuraavan elokuvan aihe voisi olla avaruuselokuva tai robottielokuva. Myös kilpa-autoiluelokuva on ollut vahvasti mukana kuvioissa tämän Harlinin Drivenin jälkeen joka oli täysi floppi. Nyt olisi mahdollisuus tehdä sellainen elokuva kunnolla.

Johannes Rojola 2002


Haastattelu kokonaisuudessaan Tapporalli 2020 DVD:llä.


2020
Tekniset tiedot
Arvostelut
Making Of
Haastattelut
Ladattavaa
Soundtrack
Credits