Tapporalli 2066:n ohjaajan Jet Petrolin haastattelu joulukuussa 2004


Mistä on kyse kulttiklassikon jatko-osassa?
-Elokuva kertoo pienen tarinan lähes 50 vuotta ykkösosan tapahtumien jälkeen. Eletään vuoden 2066 Suomessa, jos valtioista voidaan perinteisellä tavalla enää edes puhua. Tapporalli elää ja voi hyvin, tällä kertaa se ei vain ole kenenkään hallinnassa. Halusi tai ei, ihminen on tämän kisan osallistuja, kisan kuolemasta ja elämästä. Toiset pyrkivät määrätietoisesti ulos tästä anarkian kahleesta, toiset eivät vain välitä.

Entä miten tämä elokuva kytkeytyy ykkösosaan?
-Sitä en halua paljastaa, mutta sen voin sanoa että joitain asioita pitää kaivaa menneisyydestä ja sekoittaa ne uuteen ympäristöön. Elokuva toimii myös itsenäisenä tarinana, nimen "Tapporalli" -viittauksen ollessa lähinnä symbolinen.

Miksi Tuskavisio valitsi elokuvan ohjaajaksi teidät J Rojolan sijasta?
-Ykkösosan epäkaupallisesta suosiosta yllättynyt Tuskavisio halusi tuottaa jatko-osasta ennen kaikkea kaupallisen menestyksen. Ykkösosan ollessa avantgardistinen kulttisuosikki, jatko-osasta halutaan suuremmalle yleisölle suunnattu spektaakkeli. Hyvin pian tuotannon alkuvaiheessa Tuskavisio tosiaan kääntyi minun puoleeni. Rojola on kylläkin toiminut alusta alkaen elokuvan apulaisohjaajana ja käsikirjoittajana, joten hänen näkemyksensä ei jää pimentoon.

Miten ykkösosaa huomattavasti suurempi budjetti näkyy elokuvassa?
-Se näkyy ja kuuluu kaikessa: kuvauskalustossa, näyttelijöiden määrässä, musiikissa ja äänessä, erikoistehosteissa, lavasteissa jne. Ykkösosaan verrattuna kaikkea on enemmän, korkeammalta ja lujempaa.

Ykkösosaa pidetään hyvin ajatuksia herättävänä elokuvana, onko jatko-osalla jotain sanottavaa tällä saralla?
-Voisi sanoa, että tämä elokuva vie päätökseen ne pohdinnat mitä ykkösosassa käydään läpi lisäten niihin uusia ulottuvuuksia. Vaikka elokuva on toimintaelokuva, ei tätä puolta olla toki siis unohdettu vaan se on valjastettu palvelemaan elokuvan vaatimuksia.

Osaisitko antaa tästä jonkin esimerkin?
-Pääteemana on ihmiskunnan sokeus omaa toimintaansa kohtaan, ei nähdä metsää puilta.

Faneja varmasti kiinnostaa että nähdäänkö elokuvassa Johannes Rojolan tai Ville Pokin esittämiä hahmoja?
-Kyllä, molemmat ovat mukana. Lisäksi elokuvassa tullaan näkemään monia muita loistavia näyttelijöitä.

Viimeinen ja ehkä tärkein kysymys, milloin elokuva valmistuu?
-Tuotannollisista ongelmista johtuen päivämäärää ollaan valitettavasti jouduttu lykkäämään useampaankin kertaan, mutta luultavasti vuoden 2005 alussa.

---


2066
Tekniset tiedot
Arvostelut
Making Of
Haastattelut
Ladattavaa
Soundtrack
Credits