Moni voisi luulla että Tuskavisio niminen ryhmä on yrittänyt tehdä ainoastaan nimensä veroisen elokuvan kuvatessaan vuoden 2002 kesällä 69 minuuttisen lego-animaatio-elokuvan Tapporalli 2020. Näin ainakin itse ajattelin kun kuulin projektista ensi kertaa, mutta onneksi ennakkoluuloni olivat ainakin osittain turhia. Tuskavisio on onnistunut luomaan yllättävän elokuvamaisen tunnelman tähän tulevaisuuden tv-viihteen huipentumasta kertovaan eepokseensa.

Elokuva alkaa hahmojen esittelyllä, joka kestää kyllä ehkä hieman liian kauan (25 min!!). Katsojalle tehdään selväksi että Tapporalliin, tuohon television suosituimpaan kilpailuun valitaan kymmenen osallistujaa, jotka kilpailevat ilman sääntöjä 500 miljardin euron pääpalkinnosta. Tähän mennessä kukaan ei ole koskaan kilpailua voittanut, mutta halukkaita kilpailijoita tuntuu silti riittävän epätoivoisestä aviomiehestä, huumekuriin ja täyshulluun kouvolalaiseen ihmistenvihaajaan. Tarinan päähenkilöksi muotoutuu kuitenkin Veli-Pekka Rusanen, kotonaan väärinymmärretty nuori, joka osallistumalla Tapporalliin yrittää osoittaa kaikille kuinka sairas ja rahanahne vuoden 2020 yhteiskunta on.

Kun sitten päästään itse asiaan eli varsinaiseen Tapporalliin alkaa elokuvan vauhti onneksi kiihtyä. Omasta mielestäni elokuvan hauskimmat kohtaukset sijoittuvat juuri tähän lähtöä edeltävään vaiheeseen kun Hullu-Heikki Kouvolasta järjestää itselleen peruutuspaikan ralliin. Myös mainoskatkolla tulevat tulevaisuus-mainokset ovat oikeasti hauskoja. Kilpailijoiden persoonallisuuksia syvennetään ja ilmassa on jopa hieman orastavaa romanssia.

Rallin aikana näemme kuinka kilpailijat romuttavat toistensa autoja ja parantavat näin mahdollisuuksiaan huikeaan 500 miljardin euron pääpalkintoon. Kohtalo yhdistää päähenkilömme Veli-Pekan toiseen kilpailijaan, Pamelaan, jotka yhdessä päättävät uhmata kilpailun sääntöjä ja matkata yhdessä maaliin. Mutta kuten findie-tuotannolle niin tyypillistä ei tämäkään tarina saa kovin onnellista loppua, mutta eipä spoilata sen enempää.

Tekniseltä toteutukseltaan Tapporalli 2020 on ikävä kyllä ontuva. Luultavasti melkoisella työllä valmistetut kulissit ja legorakennelmat jäävät suurelta osin huonon kameratoteutuksen jalkoihin. Kamerana on ilmeisesti käytetty jotain tarkoitukseen sopimatonta vekotinta, sillä kuva on lähes koko leffan ajan epätarkkaa puuroa. Kyllähän tästä selvää saa, mutta ei näin pojat, kyllä videotuotannon tärkeimpiä juttuja on terävä kuva, kameraan kannattaa sijoittaa.

Ääninäyttelyssä ei ole valittamista, puheesta saa onneksi hyvin selvää ja projektin isähahmo Johannes Rojola hoitaa suurimman osan kaikista hahmojen äänistä tunteella kotiin. Ville Pokki tuo Hullu-Heikin mörinä-äänenä mukavan lisän leffan hahmoihin. Musiikkeja on myös käytetty onnistuneesti ja mikä parasta musiikit on itse tehtyjä.

Kokonaisuutena Tapporalli 2020 on tutustumisen arvoinen elokuva, josta itselleni jäi mieleen että Tuskavisio on selvästi työskennellyt legojen kanssa enemmänkin (myös lapsuusvuosien jälkeen). Myös elokuvallinen asioiden esittäminen on hallussa, tästä kertoo ennen kaikkea se että elokuvan kesto on 69 minuuttia ja sen jaksaa katsoa nukahtamatta. Autojen liikkeet näyttivät oikeasti nopeilta ja kuvan ja äänen yhteistyössä saavutettiin välillä todella toimivia yhdistelmiä. Kunhan ryhmä saisi kunnon kameran ja pistäisi hieman enemmän aikaa valaistuksiin niin uskon että lopputulos voisi olla jotain paljon parempaa.

Itselleni leffa toimitettiin CD:llä, jolla oli myös ohjaajan kommenttiraita, haastattelu sekä pilalle menneitä ottoja. Elokuvaa ei tällä hetkellä ole saatavilla muualta kuin suoraan tekijöiltä, mutta trailerin voi ladata netistä.

Mats Helge / Findieleffat.org 23.5.2003

Linkki alkuperäiselle sivulle Findieleffat.org:ssa